[...] się, że dieta wegetariańska przynosi wiele korzyści zdrowotnych dla ludzi i ma pozytywny wpływ na środowisko. W jednym z badań opublikowanych w Journal of the Academy of Nutrition and Diatetics mocno podkreślono, jakie to są zalety. Poznajmy je. Korzyści zdrowotne Spożywając mniej mięsa, ale za to więcej warzyw i owoców, można uniknąć kilku [...]
Białko serwatkowe może mieć wpływ na odporność, regenerację po treningu siłowym, biegowym, piłkarskim czy interwałowym. Okazuje się, że ma też wpływ na stres oksydacyjny, który jest nieodłącznym kompanem wysiłku fizycznego. Nadmierne oddziaływanie reaktywnych form tlenu powiązano z przyspieszonym starzeniem się wszystkich tkanek i wieloma [...]
[...] i dostarczać wielu aminokwasów działających ochronnie dla muskulatury. Jednak obecnie okazuje się, że lepszą opcją jest wykorzystanie szejków wraz z posiłkami. Naukowcy z Nutrition Reviews wykazali, że spożywanie białka wraz z posiłkami skutecznie wpływa na redukcję poziomu tłuszczu. Badanie Naukowcy zebrali 34 badania, które wykonywane były [...]
[...] odżywki na bazie izolatu białek kurczaka i izolatu białka wołowego. Badanie wykonali amerykańscy naukowcy, a swoje spostrzeżenia opisali w Journal of Food Science & Nutrition. Podsumowanie Odżywka bazująca na białku z kurczaka wydaje się korzystniejszym rozwiązaniem w diecie sportowców niż odżywki wołowe. Patrząc jednak na inne źródła [...]
Hamilton-Reeves JM i wsp. przeprowadzili meta-analizę, aby ustalić, czy izoflawony wywierają działanie estrogenopodobne u mężczyzn, poprzez obniżenie stężenia biologicznie dostępnego testosteronu. Badano wpływ białka sojowego lub izoflawonu na testosteron, SHBG, wolny testosteron i wskaźnik androgenowy (FAI) u mężczyzn. Bazy danych PubMed i CAB [...]
Jeśli Twoim celem jest utrata masy ciała, nic nie działa lepiej niż dieta dostarczająca dużych ilości białka. Przynajmniej tak zawsze myśleliśmy. Inni przekonują, iż najskuteczniejsza jest dieta wysokotłuszczowa, o umiarkowanej ilości białka, jednak szereg dowodów wskazuje na to, że można stosować klasyczną dietę z wysoką zawartością protein i [...]
Wszyscy chcemy wyglądać młodo i mieć gładką, promienną skórę. Chociaż magiczne metody nie istnieją, to poprzez właściwą dietę jesteśmy w stanie sprawić, że nasza skóra dłużej pozostanie elastyczna i młoda. Jak to zrobić? Na zakończenie Jak widzisz dodawanie owoców i warzyw do swoich codziennych potraw nie jest trudne, wystarczy je mieć w domu! [...]
Wiemy, iż tłuszcze, węglowodany i białka nie oddziałują tak samo na nasz ustrój. W innym stopniu przyczyniają się do wzrostu masy ciała i stanu zapalnego. Inaczej wpływają na rozwój rozmaitych schorzeń. Potwierdzają to liczne badania prowadzone np. na zwierzętach. Eksperymenty W jednym z eksperymentów zwierzętom podawano: dużą porcję glukozy, bez [...]
Żelazo jest głównym mikropierwiastkiem organizmu i musi być dostarczane z dietą dla zachowania zdrowia. Nie każda forma chemiczna żelaza jest jednak tak samo wartościowa z punktu widzenia odżywczego. Warto znać różnice pomiędzy nimi - mowa tutaj zwłaszcza o sytuacjach, kiedy dochodzi do różnego stopnia niedoborów i anemii, którą zagrożone może być [...]
Zgodnie z tym, co pokazują badania naukowe, nawet jeśli nie trenujesz z obciążeniem, możesz zyskać lub zachować więcej mięśni i siły, dzięki spożywaniu kilku posiłków dziennie zawierających 30-45 g białka (na posiłek). Możesz pomyśleć więc, że jeśli zjesz jeszcze więcej białka w każdym z posiłków, zyskasz więcej mięśni. Tak się jednak nie stanie! [...]
[...] nie jest on najlepszą formą tego minerału. Zdecydowanie lepszą (bardziej biodostępną) opcją jest węglan wapnia. Dlaczego? Badanie opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że napój sojowy wzbogacony węglanem wapnia pozwala wchłonąć tyle samo dostępnego wapnia, co mleko krowie. Węglan wapnia ma przewagę pod względem [...]
[...] poprawia samopoczucie emocjonalne obu stron. Czy relacja rodzica z dzieckiem może wpłynąć również na zdrowie fizyczne dziecka? W International Journal of Behavioural Nutrition and Physical Activity opublikowano badanie, w którym naukowcy z University of Guelph odkryli, że więź między rodzicem a dzieckiem, szczególnie między ojcem i synem, [...]
Umiejętność radzenia sobie z żywieniowymi pokusami jest czynnikiem decydującym o sukcesie w odchudzaniu. Spróbuj zastosować się do wskazówek wymienionych w dzisiejszym artykule, by utrzymać apetyt w ryzach. Mniejsze talerze Możesz też zastosować nieco psychologii, by oszukać swój mózg i w efekcie jeść mniej. Spróbuj używać mniejszych talerzy. [...]
Naukowcy z Uniwersytetu Leeds Beckett przygotowują artykuł do European Journal of Clinical Nutrition na temat wpływu leucyny na budowanie tkanki mięśniowej bez konieczności wykonywania treningu. Badania skoncentrowano na grupie powyżej 65 roku życia. Leucyna Suplementacja leucyną w dawce co najmniej 3 g w połączeniu z innymi aminokwasami stymuluje [...]
[...] picie aromatycznego naparu z ziaren kawowca wykazuje wiele działań prozdrowotnych. Epidemiolodzy z Harvard University opisali kolejne z nich. W American Journal of Clinical Nutrition przedstawiają ciekawe badania, które sugeruje, że osoby pijące kawę mogą pochwalić się wyższym poziomem testosteronu oraz niższym poziomem estrogenu, w porównaniu [...]
Istnieje kilka związków chemicznych, których stosowanie w kontekście wspomagania kondycji sportowej pozostaje kontrowersyjne. Wyniki badań naukowych w tej materii nie są bowiem jednoznaczne. Jednym z dobrych na to przykładów jest suplementowanie diety beta-hydroksy-beta-metylomaślanem, czyli popularnym HMB. Nie wykazano korzyści ze stosowania HMB [...]
[...] muscle https://bjsm.bmj.com/content/36/4/282.abstract Vårvik F.T. Acute Effect of Citrulline Malate on Repetition Performance During Strength Training: A Systematic Review and Meta-Analysis in International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism https://journals.humankinetics.com/view/journals/ijsnem/31/4/article-p350.xml?content=pdf
[...] relaksację mięśni, a potas jest ważnym kontrolerem ciśnienia krwi. Łącząc VITARGO ENERGY na przykład z kreatyną można stworzyć idealne wsparcie dla mięśni podczas wysiłku. Źródło: Kanter, Mitch. “High-Quality Carbohydrates and Physical Performance: Expert Panel Report.” Nutrition today vol. 53,1 (2018): 35-39. doi:10.1097/NT.0000000000000238
Od dawna wiadomo, iż witamina C odgrywa ważną rolę w ustroju człowieka. Obserwacje dotyczące szkorbutu pojawiły się po raz pierwszy w egipskich zwojach medycznych pochodzących sprzed 3500 lat. Potrzeba było wieków, aby odkryć witaminę C i jej fizjologiczną rolę. Obserwacje wielkich żeglarzy z XV i XVI wieku, kiedy szkorbut nękał załogi statków, [...]